Iran noemt voorstel tot gesprek van Trump "reclamestunt die niet zal werken"

Iran noemt voorstel tot gesprek van Trump "reclamestunt die niet zal werken"

De aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij bereid is tot een gesprek met Iran, is "een reclamestunt die niet zal werken". Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif verklaard. Trump leek maandag de deur op een kier te willen zetten voor onderhandelingen op het hoogste niveau en zonder voorwaarden met Iran, en heeft dat gisteren herhaald. In 2015 stapten de VS uit het nucleair akkoord met Iran, en Washington kondigde aan weer sancties te zullen opleggen tegen Iran. Dat zou gebeuren in twee etappes: de eerste op 6 augustus en de tweede in november.

"Bedreigingen, sancties en reclamestunts zullen geen effect hebben", schreef Zarif gisteravond op Twitter. "Probeer het anders door respect te hebben: voor de Iraniërs en hun (internationale) engagementen."

De Iraanse president Hassan Rohani verklaarde maandag dat hij niet weet of de VS echt klaar zijn voor een ontmoeting. "Ik kan me voorstellen dat ze me willen ontmoeten, en ik ben bereid om hen te ontmoeten als ze dat willen", zei hij. Gisteren voegde hij daaraan toe dat hij het gevoel had dat de Iraanse leiders zeer binnenkort met de Amerikaanse autoriteiten zouden praten.

"Iran en de VS hebben twee jaar lang gepraat", zei Zarif daarop. "Met de EU/E3+Rusland+China (de andere landen die het akkoord ondertekenden: Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, red.), hebben we een uniek multilateraal akkoord bereikt. Dat werkt. De VS kunnen het enkel maar zichzelf kwalijk nemen dat ze uit het akkoord zijn gestapt en de onderhandelingstafel hebben verlaten."

bron: Belga