Iran en Oekraïne beginnen onderzoek naar neergestorte Boeing

Iran en Oekraïne beginnen onderzoek naar neergestorte Boeing

Iraanse en Oekraïense experts zijn begonnen aan het onderzoek naar de oorzaak van de crash van de Oekraïense Boeing die woensdagmorgen neerstortte in de buurt van Teheran. Dat melden de Iraanse luchtvaartautoriteiten (CAO). De onderzoekers zijn aan het werk in een laboratorium in de internationale luchthaven Mehrabad in Teheran, zo deelde CAO-topman Ali Abedsadeh mee aan de Iraanse media. Ze zullen onder meer de twee zwaar beschadigde zwarte dozen analyseren, die de vluchtgegevens en opnames van de gesprekken in de cockpit bevatten.

De Boeing 737-800 NG van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte woensdagochtend kort na het vertrek uit Teheran neer. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Volgens sommige bronnen werd het toestel mogelijk getroffen door een raket, maar Iran sluit dat uit. Het onderzoek zal aantonen dat de Amerikanen met die geruchten enkel proberen om het aangetaste imago van Boeing geen verdere schade te berokkenen, zegt Abedsadeh.

De Iraanse regeringswoordvoerder Ali Rabiei zegt dat Iran de steun van alle betrokken landen bij het onderzoek naar de crash verwelkomt. Ook het Amerikaanse bedrijf Boeing is uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek, zo wordt nog benadrukt.

Vandaag is voorts nog een team van tien Canadese experts op weg naar Iran. Zij zullen zich in de eerste plaats bezighouden met de 63 Canadese slachtoffers van de vliegtuigcrash. De komst van de Canadese onderzoekers is wel opvallend, omdat Ottawa in 2012 de diplomatieke banden met Teheran had verbroken.

bron: Belga