Inreisverbod VS - Drie extra staten en San Francisco dienen klacht in tegen Trumps migratiebeleid

Inreisverbod VS - Drie extra staten en San Francisco dienen klacht in tegen Trumps migratiebeleid

Naast Washington, dienen ook de staten New York, Massachusetts en Virginia een klacht in tegen de administratie van de Amerikaanse president Donald Trump voor haar "on-Amerikaans" decreet, die een inreisverbod en een immigratiestop oplegt voor burgers uit zeven moslimlanden. En ook de stad San Francisco dient een klacht in tegen Trump, voor zijn harde beleid rond steden die weigeren om illegale immigranten over te dragen aan de autoriteiten. Maandag diende minister van Justitie Bob Ferguson van Washington al een klacht in bij het gerecht voor de onmiddellijke intrekking van de toepassing van Trumps controversiële inreisverbod. Dinsdag dienden ook New York, Massachusetts en Virginia een gelijkaardige klacht in, melden de Amerikaanse media.

Minister van Justitie van New York Eric Schneiderman, die zich aansloot bij een federale rechtszaak tegen Trump die op poten werd gezet door verschillende verenigingen, beschreef het decreet dat Trump vrijdag ondertekende als "ongrondwettelijk, onwettelijk en fundamenteel on-Amerikaans".

Virginia sloot zich dan weer aan bij een federale klacht rond een incident op de luchthaven van Dulles (Washington D.C.), waarbij twee broers uit Jemen met green cards terug op het vliegtuig naar Jemen werd gezet. Meer algemeen wil de staat aanklagen dat het decreet onwettelijk is en "de gezondheid en het welzijn, zowel fysiek als economisch" van haar burgers aantast.

Massachusetts sloot zich tot slot aan bij een klacht uit Boston over reizigers die vastzaten op de luchthaven. Minister van Justitie Maura Healey liet bovendien weten dat ze zelf ook gerechtelijke stappen zal zetten om een einde te maken aan de ongrondwettelijke ban.

Trump krijgt bovendien tegenwind van de stad San Francisco, die een klacht indiende tegen de beslissing van Trump om federale middelen af te nemen van steden en staten die weigeren om illegale immigranten over te dragen aan de autoriteiten en de Amerikaanse immigratiewetten weigeren toe te passen. "We zijn een natie van immigranten en een land van wetten. We moeten de 'beschermers van onze democratie' zijn, zoals president Barack Obama ons dat vroeg tijdens zijn afscheidstoespraak", aldus procureur van San Francisco Dennis Herrera.

San Francisco is samen met grote steden als New York, Chicago en Los Angeles een van de 400 zogenaamde "sanctuary cities", waar de lokale politie niet vraagt naar de status van immigranten en geen immigranten overdraagt aan de federale autoriteiten.

bron: Belga