Indiase Maansonde Chandrayaan-2 klaar om te landen

Indiase Maansonde Chandrayaan-2 klaar om te landen

De onbemande en 142 miljoen dollar kostende Indiase Maanverkenner Chandrayaan-2 maakt zich op om te landen in de nacht van vrijdag op zaterdag. De landingsmodule Vikram, die ook de robotjeep Pragyan meevoeert, moet volgens het Indiase ruimtevaartbureau ISRO tussen 22.00 en 23.00 uur Belgische tijd neerstrijken op de zuidelijke pool van de Maan, een tot nog toe ongeëxploreerd gebied.

Indien India daarin slaagt, is het de vierde natie ter wereld die een zachte landing op de natuurlijke satelliet van de Aarde lukt. De voorgangers waren de Sovjet-Unie, de VS en China.

Voozitter K Sivan van de ISRO heeft eerder gezegd dat het vijftien minuten durende landingsmanoeuvre de zwaarste taak is die zijn organisatie ooit te wachten stond en de "meest angstaanjagende voor zijn wetenschappers".

Premier Narendra Modri twitterde dat hij zal kijken naar de landing in het gezelschap van zestig studenten. "Het moment dat 1,3 miljard Indiërs enthousiast op wachtten is er", zo luidde zijn tweet. "Binnen enkele uren zal de finale afdaling naar de Zuidpool van de Maan plaatsvinden. India en de rest van de wereld zal opnieuw de dapperheid van onze ruimtevaartwetenschappers zien".

De op 22 juli van op Shriharikota met een Indiase GSLV-draagraket gelanceerde Chandrayaan-2 bestaat ook uit een "orbiter" die vanuit een baan rond de Maan het hemellichaam onderzoekt. De "orbiter" en de lander namen maandag afscheid van elkaar.

De lander en de jeep zullen veertien dagen experimenten verrichten. Ze moeten volgens de ISRO meer leren over het oppervlak van de Maan, haar exosfeer en de aanwezigheid van water.

De eerste Indiase Maanmissie, Chandrayaan-1, omvatte eveneens een "orbiter", plus een "impactor" die een harde smak op de Wachter van de Aarde maakte. Die missie bevestigde in 2008 dat er water op de Maan is.

bron: Belga