Indiase artsen protesteren massaal tegen goeroe met opmerkelijk coronabehandeling

Indiase artsen protesteren massaal tegen goeroe met opmerkelijk coronabehandeling
AFP / S. Panthaky

Baba Ramdev, oprichter van een imperium van traditionele geneesmiddelen, zei vorige maand dat de pandemie had aangetoond dat moderne geneesmiddelen een «domme en mislukte wetenschap» zijn en dat honderdduizenden mensen zijn gestorven door de conventionele geneeskunde.

Ramdev, een aanhanger van premier Narendra Modi, had zijn opmerkingen ingetrokken na een gesprek met de Indiase minister van Volksgezondheid. Maar hij veroorzaakte daarna een nieuw schandaal door te zeggen dat hij geen coronavaccin nodig had omdat yoga en traditionele geneeskunde hem tegen het virus beschermen.

Geneesmiddel tegen kanker

Zijn bedrijf, Patanjali Ayurved, zou enkele honderden miljoen dollar waard zijn en heeft winkels in het hele land. Enkele weken geleden lanceerde Ramdev, op een evenement dat werd bijgewoond door de minister van Volksgezondheid, het middel Coronil, dat volgens hem een coronabesmetting geneest. Het bedrijf had in het verleden al beweerd geneesmiddelen tegen kanker te hebben. Ramdev zei eveneens dat hij homoseksualiteit en aids kon genezen.

De pandemie heeft in India aan minstens 330.000 mensen het leven gekost, onder wie 1.200 artsen. Het land werd de afgelopen weken zwaar getroffen door de Indiase variant van het coronavirus.