IJsfabrikant pleit op ludieke wijze voor homohuwelijk

IJsfabrikant pleit op ludieke wijze voor homohuwelijk

In de 26 filialen van Ben & Jerry's in Australië kan je tot en met 9 juni enkel nog bolletjes met verschillende smaken combineren. "Beeld je in dat je naar je lokale B&J-ijsjeswinkel gaat om twee bolletjes van je lievelingssmaak in een hoorntje te bestellen", klinkt het in een verklaring. "Maar je ontdekt dat dat verboden is. Ben & Jerry's heeft het nemen van twee keer dezelfde smaak verboden. Je zou er horendol van worden! Kun je je inbeelden hoe woest je zou zijn als iemand anders je vertelt dat je niet mag trouwen met de persoon waarvan je houdt?"

Activisme

Het bedrijf staat bekend om zijn activisme en kwam in het verleden al op voor LGBT-rechten. Toen de Amerikaanse staat Vermont, waar B&J gevestigd is, het homohuwelijk legaliseerde, veranderden ze hun ijssmaak ‘Chubby Hubby' in ‘Hubby Hubby'. ‘Hubby' is een Engels koosnaampje voor een echtgenoot.

Parlement

In Australië kunnen twee mensen van hetzelfde geslacht zich wel laten registreren als koppel, maar dat wordt niet gezien als een wettelijk huwelijk. Hoewel zo'n 72% van de Australiërs voorstander is van het homohuwelijk, aarzelen de parlementsleden om het goed te keuren. Eerste minister Malcolm Turnbull staat onder druk van zijn conservatieve achterban om een stemming daarover in het parlement tegen te houden.