Iets doen wat niet milieuvriendelijk is? Helft Belgen heeft schuldgevoel

Iets doen wat niet milieuvriendelijk is?  Helft Belgen heeft schuldgevoel

Morgen is het de 45ste Dag van de Aarde. Het ideale moment om even stil te staan bij het milieu. Want minder dan de helft van de Belgen voelt zich schuldig als ze iets doen dat niet milieuvriendelijk is.

Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau GFK bij meer dan 28.000 mensen verspreid over 23 landen. Concreet voelt slechts 47% van de Belgen zich schuldig als ze iets doen dat niet goed is voor het milieu. Hiermee scoort de Belg heel wat slechter dan het algemeen gemiddelde (63%). Zowel mannen als de vrouwen zijn even weerspannig: 48% van de mannen worstelen met een schuldgevoel, tegenover 46% van de vrouwen.

Ook wat de aankoop van producten die aansluiten bij onze overtuigingen betreft, moeten we ons als Belgen niet op de borst slaan. Slechts 43% zegt producten of diensten te kopen die in de lijn liggen van hun waarden en idealen, tegenover een algemeen gemiddelde van 63%. In ons land zijn het vooral vrouwen die hiermee rekening houden als ze aankopen doen (46% tegenover 39%).

Met de vinger naar merken en bedrijven wijzen, doen we daarentegen wel. Zo vindt 73% van alle Belgen dat ondernemingen hun verantwoordelijkheid moeten opnemen tegenover het milieu, wat min of meer overeenkomt met het gemiddelde van de verschillende landen (76%). Belgen zijn dus eerder geneigd om de verantwoordelijkheid tegenover het milieu bij merken en bedrijven te leggen, dan bij zichzelf.