Identificatie aan de hand van bewegingen computermuis is mogelijk

Identificatie aan de hand van bewegingen computermuis is mogelijk

Beveiligingsonderzoeker Jose Carlos Norte ontdekte dat een hacker via Javascript een gebruiker van een zelf-beheerde site kan identificeren aan de hand van zijn muisbewegingen. “Elke gebruiker beweegt zijn muis op een unieke manier”,  aldus Norte. “Indien het mogelijk is om deze bewegingen op verschillende pagina's te registereren, kan je een unieke vingerafdruk maken voor die gebruiker aan de hand van hun muisgedrag.”

Volgens Norte kan de unieke vingerafdruk zelfs de anonieme browser Tor, een server die de privacy van de internetgebruiker probeert te garanderen, omzeilen. De beveiligingsonderzoeker is er van overtuigd dat je altijd te identificeren valt aan de hand van je muisgedrag zolang iedereen Javascript zal gebruiken. Norte heeft zelfs bewijs geleverd en ontwikkelde een techniek waarin hij laat zien welke unieke data muisbewegingen voorbrengt en hoe je dusdanig iemand kan identificeren.

Nochtans is niet iedereen er van overtuigd dat deze theorie waterdicht is. “Muisgedrag kan mensen van een elkaar differentiëren, maar het kan niemand identificeren. De techniek die Norte gebruikte, is gewoonweg te simpel”, aldus bekende beveiligingsexpert Mikko Hypponen.

Foto: Pixabay