Hooikoorts is een gevaar op de weg

Hooikoorts is een gevaar op de weg

Zo'n 2,5 miljoen Belgen lopen dezer dagen sniffend en snotterend rond, met ogen zo rood als het truitje van Romelu Lukaku. Ze hebben hooikoorts en zijn dus allergisch aan de pollen die de grassoorten in deze periode de lucht in sturen. Door het ‘jojo'-weer van de voorbije weken is het hooikoortsseizoen vroeger op gang gekomen en dat merken ze ook bij Touring. De mobiliteitsorganisatie ontvangt veel oproepen van weggebruikers met de vraag wat ze kunnen doen om de symptomen van de allergie in de wagen tegen te gaan.

Meer stuifmeel op drukke wegen

De tranende en gezwollen ogen zorgen voor een verminderd zicht op de weg, wat zeer gevaarlijk kan zijn. "Zelfs de fractie van een seconde dat men afgeleid is en de ogen even sluit bij niezen kan slecht aflopen", aldus Touring. "Bovendien zijn voertuigbestuurders vatbaarder dan mensen die binnen zitten of gewoon buiten wandelen. In de buurt van drukke wegen zweeft meer stuifmeel rond dat vanuit de hogere luchtlagen neerkomt en door de vele luchtverplaatsingen sterk wordt rond geblazen."

De organisatie stelde een lijst samen met tips voor allergische chauffeurs om de hinder te beperken. Bestuurders worden aangeraden om de ramen van de auto gesloten te houden en tijdens het rijden de ventilatie op binnen luchtcirculatie te zetten. Bovendien is het ook verstandig om een pollenfilter te vragen bij de aankoop van het voertuig, al zit dat meestal standaard ingebouwd. De filter moet om de 15.000 kilometer vervangen worden.

Foto Pexels