Honderden arrestaties bij protesten

Honderden arrestaties bij protesten

Bij de presidentsverkiezingen in het autoritair bestuurde Kazachstan zijn vandaag bij protesten honderden mensen opgepakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak over ongeveer 500 arrestaties in de hoofdstad Nur-Sultan (het vroegere Astana) en in Almaty. Manifestaties zijn zeldzaam in de immense Centraal-Aziatische staat. Afwijkende meningen worden niet getolereerd sinds Kazachstan drie decennia geleden onafhankelijk werd van de Sovjetunie.

Op beelden en video's die via de sociale media verspreid werden, is te zien hoe een enorme politiemacht - er waren zo'n 19.000 ordehandhavers op de been - de manifestanten uiteen probeert te drijven. Mensen verzetten zich tegen hun arrestatie.

De stembureaus in de olierijke voormalige Sovjetrepubliek sloten om 16 uur Belgische tijd. De eerste prognoses worden in de loop van de avond verwacht. De huidige interim-president Kassym-Jomart Tokajev, die officieel president wil worden, lijkt de overwinning al op zak te hebben. Hij volgde in maart de 78-jarige Noersoeltan Nazarbajev op, die na dertig jaar aan de macht overwachts een stap opzij zette. Tokajev geldt als een vertrouweling van Nazarbajev.

bron: Belga