Hoe trager je wandelt, hoe meer kans je hebt op een hartziekte

Hoe trager je wandelt, hoe meer kans je hebt op een hartziekte

"Hoe snel wandel je?" Dat vroegen onderzoekers van de universiteit van Leicester aan 420.000 volwassenen van middelbare leeftijd, die zes jaar lang werden gevolgd. Na die periode bleek dat mensen die antwoordden dat ze traag wandelen, gevoeliger waren voor hart- en vaatziekten.

Tot 2,4 keer meer kans

Van al de deelnemers lieten ongeveer 8.600 het leven tijdens het onderzoek. Zo'n 1.650 stierven door een aandoening aan hun hart. Het aantal gestorven 'trage' wandelaars was 1,8 tot 2,4 keer groter dat het aantal gestorven 'snelle' wandelaars, meldt LiveScience. Het risico was het grootst bij mensen met een laag BMI, wat kan wijzen op het feit dat die mensen ondervoed waren of veel spierweefsel verloren hadden.

De studie toonde ook aan dat de veronderstelde wandelsnelheid sterk samenhangt met de fysieke gezondheid van de deelnemer. "Daarom kan het antwoord op de vraag gebruikt worden om mensen met een slechte conditie te filteren", stelt onderzoeker Tom Yates. "Deze mensen kunnen dan geholpen worden met initiatieven om hun fysieke paraatheid te verbeteren."