Hoe schud je handen als een professional?

Handen schudden is een van de simpelste vormen van menselijk contact. Het is hoe we beginnen met iemand te leren kennen, het begin van vriendschap, of van minachting. Vaak duurt het amper een seconde, maar het kan het verschil betekenen tussen vertrouwen en wantrouwen. Hoe iemand een hand geeft kan je alles vertellen dat je hoeft te weten over die persoon, soms zelfs nog meer. Dus het is belangrijk dat je het vanaf het eerste moment goed doet.

Al Murray, een Brits comedian die de politiek instapte geeft verschillende tips over hoe het moet. Maar ook over hoe het niet moet.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je handen niet zweterig zijn. Of vochtig. Of op eender welke manier nat. Als je talkpoeder gebruikt, gebruik dan niet te veel. Anders lijkt het misschien alsof je iemand uitnodigt om te worstelen.

Oogcontact is erg belangrijk. Kijk iemand in de ogen, maar staar ook niet. Zorg ervoor dat je ontspannen bent, of in ieder geval toch zo overkomt. Niet door te fluiten, maar steek bijvoorbeeld je andere hand in je zak.

Als je hechte vrienden wilt worden met iemand schud dan een beetje langzamer dan normaal. Het gaat hem allemaal om vertrouwen, verzekeren en mannelijkheid.

Ga ervoor. Er is niets erger dan iemand een stel losse vingers aan te bieden, en niet een vaste je hand. Knijp standvastig, maar niet te hard. Als je te hard knijpt lijkt het alsof je het alfa-mannetje wil zijn. Als je te zacht knijpt lijkt het alsof je onderdanig bent.

Minstens twee keer schudden. Schud je meer dan wordt het snel overdreven en lijkt het eeuwig door te blijven gaan. Houdt oogcontact, maar knipper wel. Niet knipperen is vreemd. Te veel knipperen lijkt op een beroerte.