Hoe reis je met een kleinere ecologische voetafdruk?

Hoe reis je met een kleinere ecologische voetafdruk?

Belga / E. Lalmand 

Het vervoermiddel

Neem de trein in de mate van het mogelijke. Wil je graag de Calanques bij Marseille bezichtigen? De trein stoot slechts 39?kilo CO2 uit. Met de bus is dat 92?kilo, met de auto 267?kilo en met het vliegtuig 328?kilo per passagier. Een ander voordeel van de trein is dat die je van het ene stadcentrum naar het andere brengt. Steden zoals Parijs, Londen of Marseille zijn sneller te bereiken met de hogesnelheidstrein dan met het vliegtuig, waar je tijd verliest bij de veiligheidscontrole en het vervoer naar de luchthaven. Wat de kosten betreft is het aangeraden om op voorhand te reserveren om een voordelige prijs te genieten.

Minder vaak, maar langer reizen

Droom je ervan om Bolivië te ontdekken? Met een groen vervoermiddel zal je er niet geraken. Als je dan toch beslist om te vertrekken en te vervuilen, blijf je dus best zo lang mogelijk ter plekke. Gun jezelf vier weken vakantie in plaats van twee! Zo krijg je bovendien de kans om rustig de tijd te nemen om het land te ontdekken en mensen te ontmoeten.

Foto C. Goret

Reizen met de zeilboot

We zeggen het er meteen bij: deze optie is vooral weggelegd voor wie tijd heeft. Zeilreizen zijn het schoolvoorbeeld van trage en niet-vervuilende reizen. De wind en de getijden bepalen hoe snel je vooruitgaat. Weet je wanneer je vertrekt, neem dan voldoende marge voor de terugkeer. Reizen met de zeilboot is immers een onzekere onderneming. Er bestaan prachtige routes (Corsica, Sardinië, de Kanaaleilanden ...). Minder mooi, maar wel indrukwekkender is de oversteek van de Atlantische Oceaan naar het Amerikaanse continent. Wat de praktische kant van de zaak betreft: je hoeft niet te investeren in een zeilboot om slechts enkele dagen per jaar te gebruiken en de rest van het jaar in een haven te laten staan. Zeilboten kan je namelijk huren. Enige voorwaarde: je moet kunnen varen voor je vertrekt. Leren varen kan met een initiatiecursus, aangeboden door enkele scholen aan de kust.

Zoek je bestemming niet te ver

Wie groen wil reizen, moet het vliegtuig zo veel mogelijk vermijden. Kies dus een bestemming dichter in de buurt. Europa telt talloze pareltjes. In slechts 6 uur en 30 minuten en bereik je de Atlantische kust en de wijngaarden van de Bordeauxstreek met de trein. Binnenkort wordt dat zelfs 5 uur dankzij de nieuwe hogesnelheidsverbinding tussen Parijs en Bordeaux. In het noorden is Amsterdam de ideale stad voor een citytrip. Van daaruit kan je een auto huren om naar de noordelijke eilanden, zoals Texel, te rijden. Ook in België valt er heel wat te ontdekken: de Vlaamse steden en hun musea, de natuurreservaten in de Hoge Venen en de Ardennen... En dat kan steeds door weinig broeikasgassen uit te stoten.

AFP / M. Riopa

Te voet of met de fiets

De beste manier om groen en op een eenvoudige manier te reizen, is te voet of met de fiets. Er bestaan tientallen routes. De bekendste wandelroute is ongetwijfeld die naar Santiago de Compostella. Maar misschien kan je ook eens de Chemin des douaniers langs de Bretoense en Normandische kust bewandelen, of de GR20 in Corsica. Ook het noorden van Nederland, dat iets wilder is dan de rest van het land, biedt mooie wandelmogelijkheden. Met de fiets wordt het mogelijk om nog meer landschappen te zien. Mogelijkheden genoeg: naar het zuiden van Frankrijk fietsen, een rondreis maken in Ierland, van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan trekken, van Carcassonne naar Toulouse... Laat je verbeelding de vrije loop.

Door Camille Goret