Hoe proper zijn jouw handen?

Hoe proper zijn jouw handen?

Zelfs op een doorsnee werkdag komen we voortdurend in contact met bacteriën en virussen. Een simpele high five, handdruk of zelfs het aanraken van een oppervlakte is voldoende om nare of vervelende organismen te verspreiden. Tien opmerkelijke feiten op een rij:

  1. Bacteriën kunnen maar liefst 48 uur lang overleven op een oppervlak.
  2. Op de gemiddelde computermuis zitten ruim 10.000 organismen per vierkante centimer. Op een toetsenbord zelfs het dubbele.
  3. Op kantoor kom je dagelijks met meer dan tien miljoen bacteriën in contact.
  4. Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen naar vijf nieuwe oppervlaktes of veertien mensen.
  5. Zo'n 80% van de besmettingen tussen mensen gebeurt via de handen.
  6. Slechts 30% van de mensen wast de handen met zeep na een toiletbezoek.
  7. En dat is helaas goed nieuws voor het norovirus, dat wordt overgedragen via allerlei oppervlaktes als de drager zijn handen niet wast na een toiletbezoek. Maar liefst 16% van de mensen is zonder het te beseffen drager van dat virus, dat hevige buikgriep kan veroorzaken.
  8. Een ander vervelend beestje is de Escherichia coli-bacterie. Hoewel de meeste stammen ongevaarlijk zijn, zijn er ook die diarree en zelfs EHEC (de epidemie die enkele jaren geleden in Duitsland tientallen slachtoffers eiste) kunnen veroorzaken. Deze bacterie houdt van oppervlaktes waar eten op heeft gelegen en loop je dus het makkelijkst op in de lunchruimte of het bedrijfsrestaurant.
  9. Maar er is ook goed nieuws: 47% van de ziektes is eenvoudig te voorkomen door je handen regelmatig en correct te wassen.
  10. En dat is gelukkig niet zo moeilijk, want je handen correct wassen duurt echt niet lang: natmaken, inzepen, gedurende twintig seconden grondig wassen en vervolgens afspoelen en drogen.

Test je eigen handen

Vandaag staat er tussen 7 uur en 9 uur in het station van Brussel-Zuid een team van hygiëne-experts klaar. Zij kunnen het aantal micro-organismen op je handen meten. Pendelaars die dat willen kunnen dus checken hoe proper (of vuil) hun handen precies zijn.

BELGA / N. Maeterlinck

Global Washing Day

Ieder jaar wordt in meer dan honderd landen de 'internationale dag van het handen wassen' gevierd. De eerst keer was in 2008. Tijdens deze dag wordt er vooral gedacht aan ontwikkelingslanden waar handen wassen minder vanzelfsprekend is. Handen wassen voorkomt verspreiding van bacteriën en ziektes. Door de slechte sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden, verspreiden veel ziektekiemen daar zich toch.