Hoe één simpele tweet een internetlegende van je kan maken binnen een dag

Hoe één simpele tweet een internetlegende van je kan maken binnen een dag

Op 14 mei stuurde Chris Scott een tweet de wereld in naar zijn 1000 volgelingen.

— Chris Scott (@iamchrisscott) 15 mei 2014

De tweet verwijst naar het Facebookspel dat spelers aanmoedigt om meedogenloos en eindeloos hun vrienden lastig te vallen door ze uit te nodigen om mee te spelen. De tweet werd geretweet door een handvol lezers en Scott was hem na een tijdje al vergeten.

Tot hij een paar maanden later zag dat de tweet meer dan 18.000 keer werd geretweet en geplagieerd door tientallen mensen. Scott werd zelfs beschuldigd dat hij een grap van een bekende komiek op de MTV-show genaamd "Guy Code" had gestolen. Een programma waar Scott zelfs nog nooit van had gehoord.

De 30-jarige inwoner van Boston is geen beroemde komiek. Hij gebruikt net als zoveel andere Twitteraars het sociale netwerk om toegang te krijgen tot nieuws en cultuur in real time. Dus wat was er met de tweet van Scott gebeurd?

Zijn tweet ging massaal viraal. The Becky Tweet, zoals de tweet nu bekend staat, deed er 30 dagen over om populair te worden en dat heeft alles te maken met de populaire Twitter komiek Mary Charlene (@IAmEnidColeslaw) die de tweet op 18 juni had verstuurd naar haar 160.000 volgers.

"Ik was blij dat de mensen hem zo leuk vonden," vertelde Scott. "Ik herinner me eraan dat ik binnen een dag wellicht niet meer populair zal zijn, maar ik geniet ervan zolang het duurt."

De tweet werd meer dan 3000 geretweet die dag en toonde geen tekenen van stoppen. Scott had bovendien 600 nieuwe volgelingen verzameld in die periode.

"Een nieuwe volger liet me weten dat hij me volgt omdat ik een grappige tweet had verstuurd en dat ik hem maar beter niet teleurstelde. Dat vond ik best vreemd om te zeggen."

Aan het einde van de week was de tweet meer dan 5000 keer geretweet. Ondertussen blijft de tweet nog steeds geretweet worden. "Ik weet dat mensen grappen stelen of aanpassen, maar het was zo fascinerend om zelf eens te zien. Ik deed één zoekopdracht naar "Oh hi Becky" en ik vond tientallen mensen die mijn grap hebben aangepast of simpelweg hebben gestolen."