Hoe een astronaut bijna verdronk in de ruimte

Hoe een astronaut bijna verdronk in de ruimte

Op 16 juli 2013 maakte de Italiaanse astronaut Luca Parmitano samen met de Amerikaan Chris Cassidy een routine ruimtewandeling. Door een lek in het ruimtepak van Parmitano kwam er water in zijn helm terecht. In de ruimte zweeft water en blijft het plakken aan een oppervlakte, of in dit geval het gezicht van de Italiaanse astronaut. Zo had Luca Parmitano kunnen verdrinken, hangend in de ruimte op meer dan 400km van de grond.

Nu zijn er beelden vrijgegeven van de ruimtewandeling, ze komen uit 'Live From Space', een programma dat vanaf morgen te zien zal zijn op The National Geographic Channel Nederland/België.

Opmerkelijk kalm

Voor iemand die in levensgevaar is klinkt de man erg kalm, astronauten zijn duidelijk goed getraind om om te gaan met onvoorspelbare situaties. Volgens de NASA (National Aeronautics and Space Administration) was dit 'waarschijnlijk het meest ernstige incident dat we hebben meegemaakt bij een ruimtewandeling.'

Oorzaak onbekend

Het is niet zeker wat juist de oorsprong was van het lek maar er zijn verschillende mogelijkheden. Het meest waarschijnlijke scenario is dat ofwel de drinkzak die astronauten in hun pak hebben, is gaan lekken of de koelreserve.

In een blog beschrijft Parmitano gedetailleerd hoe die ruimtewandeling is gegaan en wat er door zijn hoofd ging.

Foto: ESA/NASA - Luca Parmitano: zelfportret in de ruimte