Hinder na brand in Antwerpse Nationalestraat eindelijk van de baan

Een hevige brand gisterennacht in de Nationalestraat in Antwerpen heeft de hele dag voor hinder gezorgd. De brand bleef nasmeulen in isolatiemateriaal en tussen spouwmuren, waardoor de brandweer urenlang moest nablussen. De straat werd gedeeltelijk afgesloten, de trams reden niet door en enkele winkels moesten de deuren noodgedwongen gesloten houden. De brand was hevig en complex. Het pand aan de Nationalestraat is in renovatie en vooral isolatiemateriaal smeulde nog hevig door, zegt Jasmien O van de Antwerpse brandweer. "We moesten veel uitbreken om te kunnen blussen, het smeult ook nog tussen spouwmuren", zegt O. "Het dak achteraan was zeer instabiel waardoor vanuit de achterzijde met een hoogtewerker moest gewerkt worden, en dat is niet zo simpel."

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, het pand was leeg toen de brand uitbrak. De gevolgen van de brand zijn niet min: een deel van de straat werd afgesloten om de brandweer haar werk te laten doen waardoor trams niet konden doorrijden. Twee aanpalende woningen werden preventief ontruimd en verschillende winkels in de veiligheidszone konden de deuren niet openen.

Rond 17 uur werd de straat weer vrijgegeven, een ploeg van de brandweer bleef wel nog even ter plaatse ter controle. De schade aan de woning is aanzienlijk.

bron: Belga