Het ziet er rooskleurig uit voor onze economie

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is positief over de groei van de Belgische economie. Toch is er nog werk aan de winkel.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De organisatie gaat uit van 1,6% groei dit jaar en 1,7% volgend jaar, tegenover respectievelijk 1,3 en 1,5% in haar vorige prognose. Bovendien is de kans groot dat de economie nog een boost zal krijgen. Dat denkt niet allen de OESO, maar ook de Europese Commissie.

Werkloosheid daalt

Vooral private investeringen zullen een positieve impact hebben op de economie. Verder zal de werkloosheid dalen van 7,9% vorig jaar tot 6,6% in 2018. Al stelt de organisatie wel vast dat de geografische verschillen in werkloosheid groot zijn in ons land en dat immigranten en hun kinderen achterop hinken in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Ook de taxshift van de regering-Michel zal de economische activiteit stimuleren. De OESO verwijst daarbij naar de verschuiving van lasten op arbeid naar accijnzen en milieutaksen. De kilometerheffing voor vrachtwagens, hogere taksen op diesel en fiscaal minder interessante bedrijfswagens zullen de vervuiling tegengaan, luidt het.

Extra inspanningen

Toch kan het nog beter en moet de regering nog extra inspanningen doen. Zo is het een goed idee om de wegentol nog uit te breiden en de taksen op bedrijfswagens nog op te trekken. Daarnaast blijft België ondanks de inspanningen een van de hoogste arbeidsbelastingen in de OESO hebben. Ook de vennootschapsbelasting, met zijn vele uitzonderingen, kan een hervorming gebruiken. Ten slotte zou er een federale vermogenswinstbelasting kunnen ingevoerd worden.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) stelt dat hij zeker gewonnen is voor het idee om de lasten op arbeid in bepaalde knelpuntsectoren verder te verlagen. Hij benadrukt ook dat zijn partij al lange tijd vraag voor een meerwaardebelasting.