Het meest atypische EK ooit: zo gaan de Belgen het beleven

Het meest atypische EK ooit: zo gaan de Belgen het beleven
Foto Pexels

Een atypisch EK: we kijken thuis

Meer dan drie op de vijf Belgen zijn van plan om de komende weken iets mee te pikken van het EK. Sommige fanatiekelingen kijken zelfs alle wedstrijden van het EK; 26% van de mannen zegt dat te zullen doen versus 12% van de vrouwen. Meer dan een vijfde van de Walen (24%) geeft tevens aan zich bij elke match voor de buis te zetten, versus 16% van de Vlamingen.

Maar liefst 85% van de Belgische EK-kijkers zegt dat ze het EK thuis zullen volgen, ongeacht de coronamaatregelen. Bij de 55-plussers loopt dit aantal zelfs op tot 91,8%. Zeven op de tien zeggen bovendien dat ze de wedstrijden gaan volgen in een beperkte groep van maximum vier personen.

We maken er ondanks de huidige maatregelen het beste van, maar missen ten opzichte van vorige toernooien toch een aantal dingen: zo zegt 13% van de Belgen dat ze het samen vieren van overwinningen zullen missen. En er is ook heimwee naar de officiële fanzones (12%) en het bekijken van wedstrijden op café (12%).

Eten blijft belangrijk

Atypisch EK of niet, één ding blijft wel overeind: voor de Belgen hoort eten en drinken bij voetbalwedstrijden. Maar liefst vier op de vijf voetbalkijkers (80%) geven aan dat ze wel eens eten tijdens een voetbalwedstrijd. En ook al bestellen we dan vooral pizza (36%) en frietjes (32%), toch zeggen twee op de vijf voetbalkijkers (38%) dat een traditionele maaltijd van een van onze tegenstanders ook wel zou smaken.

Piek in bestellingen

Een kwart van de EK-kijkers (24%) geeft aan dat ze tijdens de wedstrijden, aangezien het om een speciale gelegenheid gaat en deze wedstrijden waarschijnlijk niet vanop café gevolgd kunnen worden, meer eten zullen bestellen dan normaal. Een kwart van de kijkers (25%) is van plan om complete maaltijden te bestellen en voor een derde (34%) gaat de voorkeur uit naar het bestellen van snacks. Verder zeggen 3 op de 10 Belgische EK-kijkers (28%) dat ze bij elke wedstrijd die België speelt eten zullen bestellen. Voor een op de vijf vrouwen (21%) helpt dit om de typische voetbalsfeer in huis te halen tijdens de huidige coronamaatregelen.

Supporteren voor Nederland

Nog een leuk weetje: indien België vroegtijdig het EK dient te verlaten, dan supporten 2 op de 5 Belgen (40%) voor geen enkel ander land. Walen supporteren vooral voor Duitsland (13%), Italië (12%) en Spanje (9,1%) bij uitsluiting van de Belgen. 14% van de Vlamingen heeft in dat geval het meest sympathie voor Nederland, hoewel de liefde van die kant groter is: maar liefst 31% van de Nederlanders zegt dat ze voor België zouden supporteren indien hun nationale elftal vroegtijdig wordt uitgeschakeld.