Hendrik Vuye: "Regering heeft dossier prins Laurent heel slecht aangepakt"

Hendrik Vuye: "Regering heeft dossier prins Laurent heel slecht aangepakt"

Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) vindt dat de brief van de advocaat van prins Laurent aan premier Michel op een aantal punten hout snijdt. "De prins heeft zoals elke burger het recht om zich te verdedigen, en sommige aspecten van de wetgeving zijn inderdaad in strijd met het Europees Verdrag voor de Mensenrechten", zei Vuye - nochtans geen grote fan van het koningshuis - vandaag in De Ochtend op Radio 1. Premier Charles Michel kreeg van de advocaat van prins Laurent een zeven pagina's tellende brief. Daarin voert de advocaat aan dat de wet waarop de regering zich beroept om in de dotatie van Laurent te snoeien, in strijd is met de grondwet en de mensenrechten. Ze zou hem ook veroordelen tot "sociaal isolement" en door de uitvoerige berichtgeving in de media is een "schijn van partijdigheid" gewekt.

Vuye geeft de prins op een aantal punten gelijk. "De prins mag zich zoals elke burger verdedigen, en sommige aspecten van de wet zijn ook in strijd met het EVRM", zei hij.

Bovendien zijn de regels met betrekking tot contacten van het koningshuis met buitenlandse leiders - prins Laurent kwam onder vuur te liggen na zijn aanwezigheid op een feestje van de Chinese ambassade - "bijzonder flou", meent Vuye. "De prins stapt in een vrijwillig systeem, niemand zegt hem dat hij die dotatie moet aannemen. Dan moet hij wel de spelregels volgen, maar die moeten hem natuurlijk wel duidelijk zijn uitgelegd", zegt de ex-N-VA'er. "De bal ligt nu in het kamp van de regering: premier Michel heeft verschillende keren gezegd dat hij de regels aan Laurent zou uitleggen. Ik wil nu wel eens weten wat hij daar gezegd heeft."

bron: Belga