Helsinki viert zijn eerste 'Saunadag'

Helsinki viert zijn eerste 'Saunadag'

Volgens de Finse openbare omroep Yle zetten zaterdag meer dan 50 sauna's in de Finse hoofdstad de deuren open. De organisatoren willen mensen zo de kans geven om te zweten in unieke sauna's. Onder de deelnemende locaties zaten hotels, kantoorgebouwen en appartementsblokken, maar ook een Mongolische joert en een mobiel heteluchtbad op een aanhangwagen. Mensen die het liever droog houden, konden zelfs een interactieve saunasimulator uitproberen.

"Overal in Finland zijn er sauna's, maar toch zijn er nog mensen die niet zomaar toegang hebben tot de baden. Er is dus een duidelijk vraag naar saunadagen. Het is een dag waarop de gemeenschap van Helsinki en de sauna samenkomen", verklaart Jaakko Blomborg van co-organisator Common Grond.

Dat lijkt te werken, want veel van de locaties waren volgeboekt en ook buiten de hoofdstad was er interesse. "Iemand uit Oulu (een stad zo'n 500 kilometer ten noorden van Helsinki) nam contact met ons op om te vragen of ze konden deelnemen. Zelfs uit Duitsland en Maleisië was er interesse", zegt Laura Saksala van co-organisator Visit Helsinki aan Yle.