"Heel erg als dader asielzoeker was"

"Heel erg als dader asielzoeker was"

Eergisteren rond 20u reed een vrachtwagen in op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad. Daarbij vielen 12 doden en 48 gewonden. De politie gaat ervan uit dat het om een aanslag gaat.

De dader sprong na de aanrijding uit de vrachtwagen en vluchtte te voet weg. Een alerte burger volgde hem op korte afstand terwijl hij telefonisch in contact stond met de hulpdiensten. Dankzij die informatie kon de politie hem een tweetal kilometer verderop, in het park Tiergarten, oppakken. De verdachte ontkent dat hij iets met de aanslag te maken heeft.

Bestuurder

In de vrachtwagen werd ook een 37-jarige Pool gevonden. Het zou gaan om de oorspronkelijke bestuurder van de truck die omkwam door messteken. Volgens de neef van de Pool, die ook de eigenaar van de vrachtwagen is, werd het voertuig gekaapt toen het van Italië naar Berlijn onderweg was met een lading staal. Hij zegt dat de chauffeur de truck in Berlijn moest parkeren tot dinsdag door een vertraging bij de levering. De neef kon zijn chauffeur sinds 16 uur niet meer bereiken. Rond 20 uur reed de vrachtwagen in op de kerstmarkt

Balkanroute

Naved B. is een Pakistaan die ongeveer een jaar geleden Duitsland binnenkwam via de grensovergang met Oostenrijk bij Passau. Net als andere vluchtelingen zou hij via de Balkanroute gekomen zijn. Hij was bekend bij de politie voor kleine misdrijven, maar stond niet bekend als een geradicaliseerde moslim.

"Het zou heel erg zijn als de dader inderdaad een asielzoeker was", reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Het zou erg zijn voor de mensen die vluchtelingen helpen, voor mensen die oprecht asiel vragen en voor mensen die moeite doen om te integreren", stelde Merkel in Berlijn.