Handicap International luidt alarmbel over "verboden oorlogswapens"

Handicap International luidt alarmbel over "verboden oorlogswapens"

Een internationaal rapport over het gebruik van verboden wapens voor 2016 wijst op het intensieve en herhaalde gebruik van clusterbommen in oorlogsgebieden in Syrië en Jemen. "In 2015 waren zo goed als alle slachtoffers van clusterbommen burgers", laat Jean Van Wetter, algemeen directeur van Handicap International België, vandaag weten in een persbericht. In aanloop van de herzieningsconferentie van het Verdrag van Oslo - van 5 tot 7 september in Genève - roept Handicap International de staten op om het internationaal recht toe te passen en de druk op de oorlogvoerende partijen op te voeren om deze wapens niet langer te gebruiken.

België was overigens het eerste land ter wereld dat een verbod op clusterbommen en clustermunitie invoerde in 2006. Hierdoor heeft ons land een dynamiek op gang gebracht die heeft geleid tot het bannen van clustermunitie door 119 landen. Maar volgens het nieuwe rapport van de "Cluster Munition Monitor" worden clusterbommen nog steeds gebruikt in conflictgebieden en blijkt dat clusterbommen meer bepaald almaar vaker worden gebruikt in Jemen en Syrië.

"De wapens doden, verwonden of verminken en veroorzaken ernstige psychologische trauma's. Tot 40 procent van de clustermunitie komt niet tot ontploffing bij impact, waardoor hele gebieden onbewoonbaar worden", zegt Jean Van Wetter. In 2015 waren 97 procent van de slachtoffers burgers, in 36 procent van de gevallen ging het om kinderen.

bron: Belga