Grote oneningheid over emoji's: taal of teken?

Grote oneningheid over emoji's: taal of teken?

Taalkundigen, communicatiewetenschappers en psychologen blijven het oneens.

2.389 symbolen, dat is het aantal emoji's dat er tot op heden geteld zijn en dit aantal blijft toenemen. Door het groeiend aanbod stapelen de mogelijkheden om emoji's te gebruiken zich op. Volgens Jurga Zilinskiene, hoofd van een Londens vertaalbureau hebben emoji's zich snel ontwikkeld tot een echte taal. Daar is lang niet iedereen het mee eens. Zilinskiene: "Emoji is de snelst groeiende taal ter wereld. Er bestaan al meer dan tweeduizend verschillende symbolen. Dat is twee keer zoveel als het aantal hiërogliefen in het Oude Egypte.”

Taalkundigen stellen zich de vraag in hoeverre symbolen en icoontjes een taal kunnen vormen. Het grootste bezwaar bij critici is het gebrek aan grammatica. Volgens Vyvyan Evans, hoogleraar taalkunde in Wales is het echter heel goed mogelijk om emoji een grammaticaal systeem te geven: "Het bewijs: er zijn al diverse boeken vertaald in emoji, met behulp van grammatica." Tegenstanders reageren sceptisch, volgens hen zijn die zogenaamde emoji-vertalingen niet meer dan rebussen die je alleen begrijpt met het origineel ernaast.

Een consensus onder taalkundigen zal nog niet voor meteen zijn. Evans besluit: "Of je emoji's nou een taal noemt of niet, ze vormen sowieso een enorme stap voorwaarts in de moderne communicatie. Ik denk niet dat we ze nog snel zullen kwijtraken."

[polldaddy poll="9658716"]