Groot-Brittannië blijft achter nucleair akkoord met Iran staan

Groot-Brittannië blijft achter nucleair akkoord met Iran staan

Groot-Brittannië staat nog steeds achter het nucleaire akkoord met Iran en wil de dialoog hervatten na de recente wrijvingen als gevolg van de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten. Dit heeft premier Boris Johnson gezegd. Johnson "riep tot een beëindiging van de vijandelijkheden" op in telefoongesprekken die hij vandaag met de Iraanse president Hassan Rohani voerde, aldus Downing Street. Hij zei aan Rohani dat Groot-Brittannië achter het nucleaire akkoord blijft staan en achter de "lopende dialoog om nucleaire proliferatie te vermijden en de spanningen te verlagen".

Het nucleaire akkoord werd in 2015 gesloten tussen Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland en de Europese Unie.

Volgens Downing Street riep Johnson ook op tot de vrijlating van verscheidene burgers met de dubbele Britse en Iraanse nationaliteit, onder wie Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een vrouw die sinds 2016 in Iran in de gevangenis zit op beschuldiging van spionage.

bron: Belga