"Grondwet mag opnieuw voor herziening vatbaar verklaard worden"

"Grondwet mag opnieuw voor herziening vatbaar verklaard worden"

Als het van Groen-fractieleider Björn Rzoska afhangt, mag de grondwet in aanloop naar de volgende verkiezingen voor herziening vatbaar verklaard worden. En als dat gebeurt, moet ook een louter ceremoniële rol voor de koning opnieuw op tafel liggen. Dat zegt hij in een artikel op Doorbraak.be. "Een huis is nooit af. Alles kan beter. En daar heb ik geen taboes over. Kiezers moeten zich daarover kunnen uitspreken", aldus Rzoska. In het stuk op Doorbraak.be - getiteld 'Vive le roi? ' - noemt Rzoska het koningshuis "niet meer van deze tijd" en "rijp voor een stevige hervorming". Dat het koningshuis anno 2016 nog steeds adellijke titels en gunsten uitreikt vindt de Groen-politicus "stuitend". Rzoska: "Is dat nog van deze tijd? Echt? Ik vind het stuitend dat het Paleis meent het voorrecht te kunnen uitoefenen om - op basis van zeer mistige criteria - academici, ondernemers of mensen uit het zakenleven te 'ridderen'. Dit terwijl zoveel vrijwilligers in dit land de samenleving van onderuit opbouwen. Belangeloos. En daarvoor geen erkenning krijgen of zelfs verwachten".

Recent herhaalde Vlaams minister-president Geert Bourgeois het N-VA-pleidooi om de grondwet in 2019 voor herziening vatbaar te verklaren en opnieuw meer bevoegdheden naar Vlaanderen te halen. Voor Rzoska mag dat debat geen taboe zijn. Ook volgens hem mag de grondwet gerust in aanloop naar de verkiezingen voor herziening vatbaar verklaard worden. En als dat dan toch gebeurt, moeten ook de artikels over de functie van de koning opnieuw op tafel komen. "Deze keer hoop ik dat we alvast een stap kunnen zetten naar een louter ceremoniële invulling. Een tussenstap naar meer democratie", aldus Rzoska.

De Groen-fractieleider vindt wel dat een staatshervorming in de eerste plaats "moet gedreven zijn vanuit de vraag op welk niveau een bevoegdheid tot de beste resultaten leidt". Rzoska: "Waar zit buitenlandse handel nu het best? Ondernemers in Vlaanderen vertellen mij dat ze heel wat hebben aan het FIT (Flanders Investment & Trade). Maar ook aan de ondersteuning vanuit het federale niveau. Mij maakt echt niet uit welke kleur de kat heeft, als ze maar muizen vangt".

Rzoska geeft nog een ander voorbeeld: het rijbewijs met punten. Dat ligt moeilijk in Franstalig België. "Welaan dan. Laat ons dat gewoon regionaliseren, want in Vlaanderen - gesteund door wetenschappelijk onderzoek - is er een politieke meerderheid om dit in te voeren."

bron: Belga