Groen wil dat Jambon audit graaicultuur repatriëringen volledig ter beschikking stelt van parlement

Groen wil dat Jambon audit graaicultuur repatriëringen volledig ter beschikking stelt van parlement

Oppositiepartijen Groen en Ecolo willen dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de Kamer volledige inzage geeft in de audit die mistoestanden heeft blootgelegd bij de politiedienst die mensen zonder papieren repatrieert. Dat zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. De groenen stellen zich ernstige vragen bij de dienst repatriëring. "Hoe is het mogelijk dat dit 10 jaar is blijven liggen? Dit soort wantoestanden holt de geloofwaardigheid van onze veiligheidsdiensten uit", zegt De Vriendt. Hij eist dat de politiek aan de slag gaat met de concrete aanbevelingen, maar "dat kan alleen als de regering de audit volledig ter beschikking stelt van het parlement". Het stoot De Vriendt tegen de borst dat parlementsleden het rapport enkel achter gesloten deuren mogen inkijken, zonder notities te nemen. "Hoe wil je in hemelsnaam dat politici op zo'n manier ernstig hun werk kunnen doen? "

Dat minister Jambon de audit slechts "selectief" zou hebben gedeeld met CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri, vindt De Vriendt een "gevaarlijk precedent". "Als ministers zelf beginnen knippen en plakken en selectief beslissen wat het parlement mag weten en wat niet, begeven we ons op glad ijs. Het is de taak van het parlement om de uitvoerende macht, de regering, te controleren. Kamervoorzitter Bracke (N-VA) moet hier een duidelijk standpunt innemen."

Minister Jambon liet eerder al weten dat het niet klopt dat hij het rapport zou hebben willen achterhouden. Hij wees er wel op dat het gaat om een rapport met gevoelige informatie en dat voor het document een "beperkte verspreiding" geldt, waardoor in het parlement ook een speciale procedure moet gevolgd worden.

bron: Belga