Groen wil dat elke scholier zeker één keer een parlement bezoekt

Groen wil dat elke scholier zeker één keer een parlement bezoekt

In 2015 bezochten 34.583 Belgen de Kamer en Senaat. Daarvan bestond 67% uit scholengroepen, blijkt uit cijfers van de instellingen. "Dat is niet weinig, maar toch moeten we de deuren van de parlementen nog meer openstellen", aldus Calvo aan Metro.

De fractieleider van Groen-Ecolo in de Kamer wil over de grenzen van de fracties heen een samenwerkingsakkoord aangaan. Daarin zouden ze beloven om te proberen elke jongere tijdens zijn of haar schoolcarrière minstens één van de Belgische parlementen te laten bezoeken.

"Zo krijgen de jongeren inzicht in de complexe wereld van de politiek, maar ook de politici leren van de bezoeken bij. Ze maken ons bewust van de dingen die er echt toe doen", legt het kopstuk van Groen uit. "Dit is geen voorstel dat zieltjes wil winnen voor een bepaalde partij. Het wil jongeren winnen voor de politiek. Het parlement is ook van hen."

Ook de onderwijsnetten zouden bij het samenwerkingsakkoord betrokken worden. Bij het katholiek onderwijs wordt het voorstel alvast positief onthaald. "Een bezoek aan het parlement is altijd een goede opportuniteit voor politieke opvoeding. Als het parlement zich hierop beter gaat instellen, is dat des te beter", reageert woordvoerder Marijke Van Bogaert. "Maar we zien nu al dat scholen goed hun weg vinden naar de politieke halfronden." (xvdl)