Groen: "Mathias De Clerq heeft blijkbaar alles over voor de sjerp"

Groen: "Mathias De Clerq heeft blijkbaar alles over voor de sjerp"

De uitspraak van de Gentse liberale kandidaten Guy Verhofstadt en Mathias De Clercq - "eerst zien of het kartel sp.a/Groen blijft bestaan na de verkiezingen"- schiet bij Groen in het verkeerde keelgat. "Mathias ziet zichzelf blijkbaar als inzet van de verkiezingen. Ik doe een oproep om het over de inhoud te hebben, niet over de postjes!", aldus Groen-kandidate Elke Decruynaere. In een interview met de weekendkranten De Gentenaar, Het Nieuwsblad en De Standaard betwijfelen Open Vld'ers Verhofstadt en De Clercq of na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober het kartel van sp.a en Groen in Gent nog zal blijven bestaan.

"Een kartel is geen partij. Als wij de verkiezingen winnen en Mathias behaalt een goede score, dan wil ik nog eens zien wat met het kartel gebeurt", laat de oud-premier zich in het interview ontvallen. "Zo'n kartel is niet veel meer dan electorale doping", geeft De Clercq aan.

De uitspraken vallen bij Groen niet in goede aarde. "In Antwerpen is de kiescampagne, waarbij sommige politici worden gelinkt aan cocaïnehandel begonnen met een vuile aftrap. Ik vrees in Gent voor hetzelfde. Laten we het over de inhoud hebben", reageert Elke Decruynaere van Groen. "Hun grote doel is blijkbaar het kartel uiteenspelen, alles voor het grote doel: de burgemeesterssjerp. Maar ik wil het over de inhoud hebben: het circulatieplan, het woonbeleid, de samenleving,..."

Intussen moeten de drie coalitiepartners in Gent wel nog tot het einde van het jaar samenwerken. "Het gekke is dat de sfeer in het college goed is. We hebben de afgelopen zes jaar goed samengewerkt, mocht dat niet meer het geval zijn, zou dat doodzonde zijn."

De suggestie van De Clercq en Verhofstadt om Open Vld samen met Groen en N-VA een coalitie te laten vormen na 14 oktober, ziet ze dan ook niet gebeuren, net als het uiteenvallen van het kartel. "Rudi (Coddens, nvdr.) en ik komen zeer goed overeen. Wij willen in de eerste plaats een sociaal verhaal schrijven. Maar Mathias heeft blijkbaar alles over voor de sjerp. Hij maakt zichzelf de inzet van de verkiezingen in plaats van de toekomst van de Gentenaar en dat is spijtig."

bron: Belga