Groen licht voor verlenging grenscontroles in Schengenzone

Groen licht voor verlenging grenscontroles in Schengenzone

Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen mogen nog eens drie maanden langer controles uitvoeren aan sommige van hun landsgrenzen. Daarmee hebben de lidstaten van de Europese Unie vandaag ingestemd. Binnen de Schengenzone mag in principe niet gecontroleerd worden aan de nationale grenzen, maar de vijf landen kregen in 2015 de toestemming om de controles tijdelijk herin te voeren om de grote instroom van vluchtelingen onder controle te brengen. Eind vorige maand stelde de Commissie voor die uitzondering met nog eens drie maanden te verlengen.

De lidstaten gaven vandaag hun fiat. De beslissing, die van kracht wordt op 11 februari, verleent Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen toestemming om nog eens drie maanden controles uit te voeren. Het gaat onder meer over de landsgrens tussen Oostenrijk en Duitsland en de Öresundbrug tussen Zweden en Denemarken. De lidstaten moeten wel wekelijks evalueren of de controles nog noodzakelijk zijn en in verhouding tot het doel.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière maakte eerder al duidelijk dat hij ook na mei nog grenscontroles wil uitvoeren. Tegen de achtergrond van de aanslag in Berlijn overweegt de minister daarvoor een aanvraag op basis van het terreurgevaar in plaats van de vluchtelingencrisis. Ook Frankrijk kan op die grond grenscontroles uitvoeren.

bron: Belga