Groen en sp.a willen als "Samen" naar Antwerpse kiezer trekken

Groen en sp.a willen als "Samen" naar Antwerpse kiezer trekken

De gezamenlijke Antwerpse lijst die Groen en sp.a met onafhankelijken willen vormen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 zal "Samen" heten. Dat hebben beide partijen vandaag bekendgemaakt. Zoals verwacht wordt Wouter Van Besien (Groen) lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester, geflankeerd door de - intussen voormalige - Mechelse politiecommissaris Jinnih Beels en Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. De ambitie van "Samen" wordt een "nieuw, progressief stadsbestuur voor Antwerpen". Groen en sp.a benadrukken dat ze aan een "andere vorm van politiek" willen doen en het daarom essentieel is dat er heel wat mensen van buiten de partijpolitiek meewerken aan hun project. Twintig procent van de uiteindelijke lijst zal bestaan uit onafhankelijken, beloven ze, al is het op Beels na nog niet bekend wie dat zal zijn. Van Besien liet vrijdag weten dat geëngageerde Antwerpenaren zich nog steeds kandidaat kunnen stellen, ook als ze niet op een lijst willen staan.

"Dit project moet verzoenend en verbindend werken en is geworteld in onze liefde voor Antwerpen en ons vertrouwen in de Antwerpenaar", zegt Van Besien. "Wij willen een stad waar iedereen zich thuis voelt en vooruitgang kan boeken."

Volgens Meeuws wordt "Samen" hét alternatief voor het huidige beleid waar veel Antwerpenaren om vragen. "Het is hard nodig om samen te werken, want momenteel staan we in Antwerpen stil, en lang niet alleen in het verkeer", stelt hij. "We willen een Antwerpen waarin je niet meer jaloers moet zijn op je buurman omdat hij veel meer heeft dan jij, maar ook één waarin je niet in zak en as zit omdat je buur het slachtoffer is van een hardvochtig beleid."

Het project wordt zondag voorgelegd aan de leden van Groen en sp.a, zij moeten hun goedkeuring nog geven.

bron: Belga