Griekenland verscheept asielzoekers van Lesbos naar vasteland

Griekenland verscheept asielzoekers van Lesbos naar vasteland

De Griekse autoriteiten zijn vandaag begonnen met het verplaatsen van 1.500 asielzoekers van het eiland Lesbos naar het Griekse vasteland. Een eerste ferry bracht al 640 mensen naar het noordelijke Thessaloniki, later op de dag wordt nog een tweede schip ingezet. Met de transfer wil Griekenland de druk op Lesbos verlichten. Op de Griekse eilanden is er plaats voor de opvang van 6.338 migranten en asielzoekers. In de verschillende kampen zouden echter om en bij de 25.000 mensen in erbarmelijke omstandigheden leven. De doorlooptijd is te lang, maar ook het aantal mensen dat via de Egeïsche Zee Griekenland (en bij uitbreiding dus Europa) bereikt, is de laatste tijd opnieuw toegenomen. Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR gaat het dit jaar alleen al om 23.700 mensen.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei vandaag dat Brussel in nauw contact staat met de Griekse autoriteiten. De Commissie toont zich bezorgd om de grote aantallen migranten die met name vorige week op Lesbos aankwamen. Donderdag kwamen op één dag maar liefst 500 mensen aan. Een "stormloop" noemde een verantwoordelijke van de kustwacht het, evenwel zonder te kunnen verklaren waaraan die te wijten was.

Het akkoord dat de Europese Unie in 2016 met Turkije sloot, moest het aantal migranten dat via de Egeïsche Zee Europa tracht te bereiken fors doen afnemen. Dat leek in eerste instantie te lukken - met fors dalende migratiecijfers als resultaat - maar nu wint de route dus opnieuw aan populariteit.

De nieuwe conservatieve regering in Athene heeft zich voorgenomen de druk op de eilanden af te doen nemen, door de grenscontroles strenger te maken en asieldossiers sneller te behandelen.

bron: Belga