Grendelboek - "Wie kiest voor 5 of 10 jaar communautaire stilstand is geen V-partij"

Grendelboek - "Wie kiest voor 5 of 10 jaar communautaire stilstand is geen V-partij"

"Als je vijf of tien jaar communautaire stilstand wil, ben je geen V-partij." Dat vond Hendrik Vuye woensdagavond tijdens een debat in Wemmel over het 'grendelboek' dat hij samen met Veerle Wouters schreef. Vuye en Wouters stapten uit de N-VA, net uit onvrede over het feit dat de partij te weinig aandacht besteedde aan het communautaire partijprogramma. Zo'n 250 man zakte af naar Wemmel, met een stevige delegatie van zowel hun gewezen partij onder leiding van Vlaams minister Ben Weyts, N-VA-ondervoorzitter Sander Loones en Vlaams fractieleider Mattias Diependaele, als van het Vlaams Belang met partijvoorzitter Tom Van Grieken en de fractieleiders van Kamer en Vlaams Parlement, Barbara Pas en Chris Janssens.

Tijdens het debat over het boek "Sleutels tot ontgrendeling" stelden Wouters en Vuye de houding van de Vlaamse partijen aan de kaak. In het huidige belangenconflict tussen de Vlaamse en Brusselse regering over de geluidsnormen rond Brussels Airport, blijven de Vlamingen naar de letter van de wet kijken en houden ze zich aan de 60 dagen voor een belangenconflict. Terwijl dezelfde Vlamingen tijdens de belangenconflicten rond BHV zonder probleem instemden met het rekken van de maximale termijn van 120 dagen voor één conflict tussen parlementen tot 285 dagen (inclusief het school- en parlementair verlof).

Hendrik Vuye reageerde bijzonder scherp op een vraag van politicoloog Bart Maddens of er geen consensus moet worden gezocht onder de V-partijen -partijen die de Vlaamse zaak genegen zijn. "Als je vijf of tien jaar communautaire stilstand wil, ben je geen V-partij", reageerde hij over het engagement van zijn voormalige partij om het communautaire deze legislatuur in de koelkast te stoppen en de suggestie van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat dit ook de volgende legislatuur tot de mogelijkheid behoorde.

bron: Belga