Google Street View geeft virtuele tour in ex-gevangenis Mandela

Google Street View geeft virtuele tour in ex-gevangenis Mandela

Surfers op het wereldwijde web kunnen met Google Street View een bezoek brengen aan de gevangenis waar anti-apartheidsrevolutionair Nelson Mandela 18 jaar lang opgesloten zat. De plaats waar de gevangenis zich bevindt, Robbeneiland, is de laatste en een van de meest ongewone locaties die toegevoegd werd aan Street View.

De tour creëert de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de cellen en de omgeving te observeren vanaf de wachttorens. Ook zijn afbeeldingen zichtbaar van het huis van oprichter van de Zuid-Afrikaanse nationalistische beweging het Pan-Afrikaans Congres, Robert Sobukwe, en de steengroeve waar de politieke gevangenen werkten.

Voor de leraren onder de bezoekers, voorziet Google aantekeningen. "Robbeneiland is een symbool van de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd. We willen mensen over de hele wereld helpen meer te weten te komen over dit historisch erfdeel", deelt Luke McKend, directeur van Google Zuid-Afrika, mee.

In de jaren '90 sloot de gevangenis en werd het omgebouwd tot een museum. Voorheen deed het nog dienst als leprakolonie, quarantainestal en psychiatrisch ziekenhuis. Op het eiland zelf woont momenteel nog een kleine groep mensen.

Dat Google zo'n historische wandeling organiseert, is niet nieuw. Het theater waar Abraham Lincoln werd neergeschoten, het concentratiekamp Auschwitz en de plaats waar de D-Day invasie in Normandië begon, konden ook al virtueel worden bezocht.