Glutenvrij eten verhoogt kans op overgewicht

Glutenvrij eten verhoogt kans op overgewicht

Mensen die aan coeliakie lijden moeten glutenvrij eten omdat hun aandoening van de dunne darm voor een slechte voedselopname zorgt. Maar als je deze ziekte niet hebt, is het geen goed idee om voor glutenvrije voeding te kiezen. Experten waarschuwen dat zo'n dieet het risico op zwaarlijvigheid vergroot. Vooral kinderen die ontbijtgranen en koekjes eten, zijn hiervoor kwetsbaar.

Vettiger

Joaquim Calvo Lerma van het Spaanse Instituto de Investigación Sanitaria La Fe heeft samen met zijn collega's 655 conventionele voedselproducten vergeleken met 654 glutenvrije alternatieven waaronder brood, pasta, koekjes en kant-en-klare maaltijden. Uit het onderzoek bleek dat de glutenvrije producten energierijker zijn dan de conventionele.

Ze bevatten dus vaak meer vet dan het voedsel dat ze vervangen en zijn bovendien duurder. Zo bevat glutenvrij brood meer dan dubbel zoveel vet dan gewoon brood en twee tot drie keer minder proteïne. Ook de glutenvrije koekjes bleken vettiger te zijn en minder proteïne te bevatten. In glutenvrije pasta zit niet alleen minder suiker, maar ook amper de helft van de hoeveelheid proteïne die we in gewone pasta terugvinden.