Globaal actieplan tegen cyberpesten

Globaal actieplan tegen cyberpesten

Er komt een globaal actieplan in de strijd tegen cyberpesten in Vlaanderen. Dat zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. Zo'n globale aanpak komt volgens de CD&V-politica geen dag te vroeg. "Met de toename van onlinecommunicatie, is ook cyberpesten stevig doorgedrongen in het dagelijkse leven", aldus Jans. Het probleem mag volgens haar niet onderschat worden. "Cyberpesten komt bijzonder veel voor, want het kan anoniem en stopt nooit. Dit maakt dat het voor de vele slachtoffers een grote impact heeft".

Jans dringt in het Vlaams Parlement al langer aan op een globale aanpak. Nu ligt er een actieplan op tafel met bestaande en nieuwe maatregelen en acties. Zo is er onder meer de lancering van de campagne, het actieplan 2016-2018 en het platform 'No Hate Vlaanderen' om kinderen en jongeren weerbaar te maken en actie te ondernemen tegen on- en offline haatspraak.

Daarnaast lanceert het Kenniscentrum Mediawijsheid in de tweede helft van 2016 een online platform voor ouders over mediaopvoeding. Ouders zullen tips en informatie kunnen raadplegen over hoe ze moeten omgaan met deze problematiek. Er is ook de lancering van een 'Platform voor Pesten en Welbevinden' voor scholen door de Vlaamse Onderwijsraad. Verder is er de campagne 'Time Out tegen Pesten' (2016-2017) die de sportsector informeert en aanmoedigt om te werken rond pestvrije omgevingen.

bron: Belga