Gezondheidsraad pleit voor ban op zonnebanken

Gezondheidsraad pleit voor ban op zonnebanken

Belgen zijn grotere liefhebbers van de zonnebank dan de gemiddelde Europeaan, wellicht door het lage aantal uren zon in onze contreien, meldt de Hoge Gezondheidsraad. Zowat 14% van de Belgische bevolking gebruikt het toestel. Bijna een kwart van de gebruikers doet dat zelfs meer dan twintig keer per jaar, maar zij zullen binnenkort misschien op een andere manier moeten bruinen.

"Veilige bestraling bestaat niet"

De Hoge Gezondheidsraad is de UV-cabines namelijk liever kwijt dan rijk. In 2000 vroeg het nog om strengere normen, maar nu is de wetenschappelijke conclusie bijgesteld, luidt het. "Er is geen veilige hoeveelheid straling van een zonnebank", zegt Brigitte Boonen van de Stichting tegen Kanker. «Elke blootstelling verhoogt het risico op kanker, zeker voor gebruikers onder de 35 jaar.»

Het gevolg is een enorm gezondheidsrisico, met een bijzonder hoog aantal gevallen van huidkanker in ons land. Volgens een studie van de UGent zouden er in een tijdspanne van vijftig jaar zesduizend sterfgevallen kunnen worden vermeden met een verbod.

Sector is furieus

In april bleek nog dat zonnecentra de geldende regels massaal met de voeten treden. Van de 199 gecontroleerde centra bleken er slechts twaalf volledig in orde. Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) toonde zich toen geen voorstander van een verbod, uit vrees voor meer thuisgebruik. Hij belooft nu wel een overleg met de sector en met de bevoegde Europees commissaris op te starten.

"Als ze zonnebankcentra willen verbieden, dan moeten ze de lijn doortrekken en ineens ook reizen naar de zon verbieden", zegt Marc Debecker van FeBelSol. Volgens de federatie van zonnecentra baseert de Gezondheidsraad zich op onderzoeken die gesponsord zijn door producenten van zonnecrème.