"Gezond eten staat of valt met structuur"

Het lijkt anno 2016 wel alsof iederéén een beetje voedingsexpert is. Krantensites puilen uit van de goedbedoelde adviezen, om de zoveel maanden duikt er ergens een nieuwe dieetgoeroe op en hippe superfood-winkels schieten als paddestoelen uit de grond. "Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer", zegt Lynn De Merlier, een échte voedingsexperte. "En dat terwijl steeds meer Belgen bewust met voeding bezig zijn."
door
Maarten
Leestijd 5 min.

Als ostheopate en voedingsconsulente krijgt De Merlier ze elke dag over de vloer, mensen die hun eetpatroon willen veranderen. En dat om de meest uiteenlopende redenen. "Mijn klanten zijn heel divers", beaamt de Brusselse. "Er zijn mensen die uit interesse meer willen weten over gezonde voeding, maar er zijn er ook die willen afvallen of bijkomen. Nog anderen kloppen aan met specifieke medische klachten zoals te hoge cholesterol of diabetes. Maar hoe verschillend hun motieven ook zijn, het type begeleiding verschilt niet heel erg. De principes komen altijd op hetzelfde neer: mensen moeten gezonder leren eten."

Jij bent goed geplaatst om de voedingskennis van de gemiddelde Belg in te schatten. Hoe is het daarmee gesteld?

“Tegenwoordig zijn veel meer mensen bewust met voeding bezig. Niet per se omdat ze moéten afvallen, bijvoorbeeld omdat ze aan diabetes lijden, maar uit vrije wil, zonder achterliggende aandoening. Ik heb mijn praktijk al sinds 2008 en heb de houding in de loop der jaren zien veranderen. Vooral jonge mensen zijn steeds vaker op zoek naar gezonde alternatieven voor de klassieke Vlaamse kost, die traditioneel bestaat uit groenten, vlees en aardappelen. Sinds de hype rond Pascale Naessens is brood ook een onderwerp dat vaak terugkomt tijdens consultaties.”

In de media worden we overspoeld met, vaak heel tegenstrijdige, informatie over voeding. Merk je dat mensen veel misvattingen hebben over wat gezond eten inhoudt?

“Dat is de keerzijde van de medaille. Als je bewust met voeding bezig bent, zoek je vanalles op, maar door al die informatie zie je op den duur door de bomen het bos niet meer. Mensen zeggen me vaak ‘ik weet niet meer wat ik nog wel en niet mag eten'. Ze zijn op zoek naar structuur, en daar kom ik in beeld.”

Welke raad geef je hen?

“Het eerste waar ik op hamer, is dat ze hun maaltijden beter moeten plannen. Alles staat of valt met structuur. Ik kan hun voedingsgewoonten niet in hun plaats veranderen, dat moeten ze zélf doen. Vaak is hun drukke levensstijl het grootste struikelblok. Die mensen weten doorgaans al redelijk veel over gezonde voeding, maar die kennis effectief toepassen blijkt niet zo evident."

"Daarom geef ik mijn klanten ook nooit standaard diëten. Ik houd rekening met hun individuele levensstijl. Zo bekijken we wat haalbaar is. Ik vind het dan ook niet verstandig om je voedingspatroon in één klap 180 graden om te draaien. Dat is een veel te grote verandering, die tot gevolg heeft dat mensen na een tijdje opgeven, zo heb ik al gemerkt. Daarom ga ik op zoek naar een eetpatroon dat ze kunnen volhouden, waarbij ze niet het gevoel hebben dat ze zichzelf vanalles ontzeggen.”

In dat opzicht verschil je dus van een doorsnee dïetiste?

“Ik hou sowieso niet van het woord ‘dieet', omdat dat per definitie iets eindigs is. Wat gebeurt er wanneer het dieet stopt? Het uitgangspunt is een gezonde eet- en levensstijl vinden die je kan blijven aanhouden en die niet aanvoelt als een straf.”

Een van je stokpaardjes is het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen. Wijst dat er niet op dat de industrie mee aan de basis ligt van het ongezonde eetpatroon van veel mensen?

“Industriële voeding is zeker een probleem. Niet alleen omdat producenten vaak suiker en zout toevoegen, ook de manier waarop voedingsmiddelen bewerkt worden is problematisch. Producten ondergaan allerlei behandelingen om de houdbaarheidsdatum te verlengen, wat meer winst betekent voor de producent. Als vuistregel geldt: hoe meer een voedingsmiddel lijkt op wat het oorspronkelijk was, hoe groter de kans dat het gezond is.”

Hoe kan je als consument ontsnappen aan de gevaren van industriële voeding?

“Door de voorkeur te geven aan lokale, artisanale producten. Die zijn vaak iets duurder, omdat ze arbeidsintensiever zijn, maar steeds meer mensen gaan actief op zoek naar kwaliteit. Zeker bij voeding zijn goedkope producten meestal heel erg bewerkt, waardoor de prijs per eenheid gedrukt kan worden. Gezonde voeding kost iets meer, maar het is het extra geld zeker waard.”

Lynn over:

Fruitsap

“Veel mensen zijn ervan overtuigd dat fruitsap heel gezond is. Appelsienen zijn op zich natuurlijk niet ongezond, maar als je ze perst, blijven alle vezels achter in je fruitpers. Wat overblijft is het sap, dat alleen uit suikers bestaat. Uiteindelijk zit er evenveel suiker in een glas appelsiensap als in een blikje cola. En er is toch niemand die denkt dat opstaan met een blikje frisdrank een goed idee is?”

Melk

“Ik ben zelf geen voorstander van dierlijke melk. Uit mijn ervaring als ostheopaat heb ik gemerkt dat de darmklachten (reflux, constipatie, diarree, … ) van kinderen of volwassenen die koemelk even laten enorm verbeteren. Wie geen specifieke klachten heeft, mag van mij gerust af en toe een yoghurtje eten. Maar dan raad ik wel de magere varianten aan. Volle melk of volle yoghurt bevat teveel vetten.”

Ontbijten

«Niet ontbijten is zeker ongezond. Al wat je ‘s ochtends eet, verbrand je in de loop van de dag. Je hebt ook een hele nacht niet gegeten, dus je lichaam heeft energie nodig om de dag te beginnen. Mensen die niet ontbijten, beginnen dus futloos aan hun dag. Maar het is zeker niet zo dat je ‘s ochtends mag eten wat en hoeveel je wil, omdat het zogezegd ‘de belangrijkste maaltijd van de dag is ‘. Je moet rekening houden met wat je die dag gaat doen en je calorie-inname daaraan aanpassen.»

Eieren

“Er zijn heel wat studies die elkaar op dat vlak tegenspreken. Mij lijkt twee eidooiers per week eerder aan de lage kant, dat mag best wat meer zijn. De angst voor de cholesterol in eieren is allemaal wat overroepen.”

Stevia

“Stevia gebruik ik zelf niet. Het is wel een plantaardige zoetstof, maar het verschil tussen de bladeren van de steviaplant en het eindproduct dat wordt aangeboden in de supermarkt is enorm. Dat is gewoon wit poeder. Het gaat om steviolen, die zodanig bewerkt zijn dat het eigenlijk geen stevia meer is.”