Gezin in Aleppo trekt naar EU-Mensenrechtenhof tegen Belgische weigering visum

Gezin in Aleppo trekt naar EU-Mensenrechtenhof tegen Belgische weigering visum

Een gezin met kinderen uit het Syrische Aleppo leidt een zaak in tegen België bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat het geen visum kreeg om in België asiel aan te vragen. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) via Twitter en Facebook. Het gezin, bevriend met een Waalse barones, voerde vorig jaar al een juridische strijd rond het visum. De staatssecretaris kreeg toen gelijk van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Volgens Francken luidt de aanklacht nu dat het non-refoulementprincipe (Art.3) geschonden is door de weigering van een asielvisum. "Dit gebaseerd op een extreem verregaande juridische interpretatie van Art.3, waarbij ze stellen dat ik niet enkel mensen die bedreigd zijn met foltering of onmenselijke behandeling Europa niet kan uitzetten, maar ook dat ik iedereen die bedreigd is actief moet binnenhalen in Europa", aldus Francken.

De staatssecretaris verzette zich vorig jaar hevig in het dossier. "Visa kort verblijf met als enige doel asiel aanvragen in Europa zijn een absolute no go. Hiermee verleggen we onze Schengenbuitengrens immers naar elke Europese ambassade of consulaat in de wereld", benadrukt hij.

"Net als bij de procedure in Luxemburg, zal ik de komende dagen en volgende week op onze Europese Raad in Luxemburg al mijn migratiecollega's oproepen om zich bij het Belgisch standpunt aan te sluiten om zo samen deze zaak te winnen."

bron: Belga