Gewelddadig toneelstuk doet vijf mensen flauwvallen

Gewelddadig toneelstuk doet vijf mensen flauwvallen

'Cleansed' is  een bijzonder brutaal en gewelddadige stuk. Het verhaal speelt zich af op een universiteitscampus, waar een homokoppel, een jonge vrouw en een danser gemarteld worden door een dokter om "de duurzaamheid van hun liefde te testen". Toeschouwers krijgen onder andere verkrachting, incest, elektrocutie, een hand in een hakselaar en een geforceerde geslachtsverandering te zien.

"Het stuk draait niet om geweld, maar om liefde", zegt regisseur Katie Mitchell in een interview met BBC. "De martelingen zijn het werk van een dokter die testen doet over de liefde en de duurzaamheid ervan. Zo wordt de duurzaamheid van de relatie van het homokoppel op de proef gesteld. Ze worden gemarteld om te kijken of hun liefde dat kan overleven", vervolgt Mitchell, die ook te kennen geeft dat de acteurs kampen met bijzonder vreemde nachtmerries.

Het toneelstuk kadert in een campagne van het National Theatre om het werk van vrouwen te promoten. "Een krachtig werk als 'Cleansed' nieuw leven inblazen is zeer zeker in lijn met de nieuwe, feministische insteek", aldus Mitchell. 'Cleansed' is een werk van Sarah Kane, een toneelschrijver die kampte met zware depressies.

#BreakALeg/amputate a limb/cut off a tongue. It's #ntCleansed press night. pic.twitter.com/vt4bpVEcwF

— National Theatre (@NationalTheatre) 23 februari 2016

Foto: Twitter / @NationalTheatre