Geweld Syrië - "Syrische regime bereid om wapenstilstand te respecteren"

Geweld Syrië - "Syrische regime bereid om wapenstilstand te respecteren"

De Syrische regering is bereid om het staakt-het-vuren in Syrië te respecteren. Dat meldt althans de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een onderhoud heeft gehad met zijn Syrische collega Walid al-Muallem. Ondertussen voeren Rusland en Syrië bombardementen uit op het door de rebellen gecontroleerde deel van Aleppo. Volgens persagentschap Tass, dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken citeert, accepteert de regering in Damascus het Russisch-Amerikaanse akkoord over de wapenstilstand, en is ze bereid het te respecteren.

De kans om effectief tot een nieuwe wapenstilstand te komen blijft ondertussen echter klein, door de zware luchtaanvallen door bondgenoten Rusland en Syrië op Aleppo en een vruchteloze ontmoeting tussen Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry op vrijdag in New York.

Kerry verklaarde vrijdag na de bijeenkomst dat er "kleine vooruitgangen" werden geboekt en dat Rusland en de VS "bepaalde gemeenschappelijke ideeën op een constructieve manier bespreken". Tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN zei Lavrov bovendien dat het "essentieel" is dat het akkoord tussen de VS en Rusland over de wapenstilstand, dat op 9 september werd getekend, overeind moet blijven.

Volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten hebben Rusland en Syrië ondertussen al meer dan 70 luchtaanvallen uitgevoerd, en bereiden de troepen van president Bashar al-Assad zo de grondoperatie voor die de regering donderdag aankondigde. Het nieuwe offensief komt er kort nadat diplomatieke inspanningen om tot een nieuw staakt-het-vuren te komen, mislukten.

bron: Belga