Geweld Jemen - Minstens 30 doden bij gevechten in Jemenitische havenstad Aden

In Jemen zijn bij gevechten tussen de regeringstroepen en separatisten in de havenstad Aden minstens 30 mensen gedood. Tientallen anderen raakten gewond, zo vernam het Duitse persagentschap dpa uit medische bronnen. Het dodental loopt vermoedelijk nog verder op aangezien enkele gewonden in kritieke toestand verkeren. De separatisten van de zogenaamde zuidelijke overgangsraad, die streven naar een afsplitsing van het noordelijke landsgedeelte, lieten intussen weten dat ze het presidentieel paleis hebben veroverd, waarin ook de regeringskantoren zich bevinden. Daarbij zouden ze niet op weerstand zijn gestoten doordat de bewakers het complex zonder geweld ontruimden. De verovering is eerder symbolisch. President Abed Rabbo Mansur Hadi en de meeste van zijn ministers werken vanuit het Saoedische Riyad.

De zuidelijke overgangsraad wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten terwijl de regeringstroepen de steun krijgen van Saoedi-Arabië. De breuk tussen beide landen, die eigenlijk samen de Houthi-rebellen in Jemen bekampen, komt in de Jemenitische burgeroorlog steeds duidelijker naar voren.

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie in Jemen heeft inmiddels zaterdag opgeroepen tot een "onmiddellijk" staakt-het-vuren in Aden. Ze dringt ook bij de regering en alle strijdende partijen aan op een spoedbijeenkomst in Saoedi-Arabië voor een dialoog, met de bedoeling om "de wijsheid te laten primeren en zich te verenigen".

bron: Belga