Gevangeniswezen in nauw overleg met moslimexecutieve om ramadan mogelijk te maken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag is de ramadan voor de moslims begonnen. Ook in de Belgische gevangenissen wordt deze islamitische traditie door veel gevangenen opgevolgd. Maar de cipiersstaking, die nu al meer dan vijf weken aanhoudt, dreigt de organisatie van de vastenmaand in het gedrang te brengen. Het Gevangeniswezen staat daarom in nauw contact met de Moslimexecutieve om alles praktisch mogelijk te maken, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. De ramadan vindt dit jaar plaats van 6 juni tot 5 juli. Tijdens deze maand eten en drinken praktiserende moslims niet tussen zonsopgang en -ondergang. Dit maakt dat het een hele organisatie vergt om ook de moslims in de gevangenissen deel te laten nemen aan dit ritueel, dat deel uitmaakt van de vijf zuilen van de islam. Zo moeten er na de sluiting van de cellen nog warme maaltijden voorzien worden.

Maar de cipiersstaking in de Brusselse en Waalse gevangenissen bemoeilijkt die organisatie. Volgens Van De Vijver staan alle gevangenissen afzonderlijk daarom in nauw contact met de Moslimexecutieve over hoe ze het volgen van de ramadan in hun inrichting mogelijk kunnen maken. "In elke gevangenis wordt getracht aan ramadan te laten deelnemen", zegt Van De Vijver.

Exact bepalen hoeveel moslims er in de Belgische gevangenissen zitten, is door de privacyregels niet te bepalen. Maar in Sint-Gillis hebben 389 gedetineerden - ongeveer de helft - aangegeven dat ze aan de ramadan zullen deelnemen. Ook in Vorst gaat het met een 200-tal gedetineerden om de helft. Voorts zijn het er in Leuze 70 van de 270 gedetineerden, in Aarlen 29 van de 107 en in Saint-Hubert 31 van de 178 aanwezige gedetineerden. Over de andere Waalse instellingen zijn geen cijfers beschikbaar.

bron: Belga