Gevangene probeert Engeland te voet te ontvluchten in bizarre ontsnappingspoging via Kanaaltunnel

Gevangene probeert Engeland te voet te ontvluchten in bizarre ontsnappingspoging via Kanaaltunnel

Wie al eens per trein naar Londen is gereisd, heeft al kennis kunnen maken met het sterk staaltje ingenieurskunde van de Kanaaltunnel. De Eurotunnel of 'Chunnel' tussen Frankrijk en Engeland is zo'n 50 kilometer lang en is niet geschikt voor voetgangers. Toch besloot een ontsnapte Britse gevangene het er vorige week op te wagen, in de hoop om zo ongemerkt Frankrijk te bereiken.

De 31-jarige man, wiens identiteit verder onbekend blijft, wist de strenge beveiliging te omzeilen en kon zo de tunnelingang in Folkestone bereiken. Hij bleef daarbij echter niet volledig ongezien, waardoor politieteams aan weerszijden van de tunnel naar de gevangene op zoek gingen. Het Franse politieteam kon de man uiteindelijk opsporen. "Ze hebben hem gearresteerd en naar de tunneluitgang in Coquelles begeleid", zegt een politiebron aan The Mirror. "Hij was aan het lopen om zo snel mogelijk in Frankrijk te komen. Hij vormde een duidelijk gevaar voor alle tunnelgebruikers, inclusief hemzelf."

Vertraging

Het is niet duidelijk hoe tot hoe ver de wanhopige man in de in de tunnel is geraakt, maar boeten zal hij met zekerheid. De door hem veroorzaakte vertraging in het treinverkeer kostte operateur Eurotunnel naar schatting zo'n 50.000 euro aan inkomsten. Via een versnelde procedure kon de waaghals meteen voor de rechtbank verschijnen. Door een gebrek aan informatie moet de man echter in voorhechtenis blijven tot de nieuwe zitting op 1 februari.

De Kanaaltunnel, die tot 75 meter onder het zeeniveau gaat, is erg zwaar beveiligd. Voor het incident van vorige week sloeg tot zover bekend slechts één man, een Soedanese migrant, erin om de tunnel te voet in te komen. De migrant kon in tegenstelling tot de gevangene wel de overkant te bereiken, alvorens alsnog gearresteerd te worden aan de uitgang.