Gerechtstolken en -vertalers voeren actie aan Brussels justitiepaleis

Gerechtstolken en -vertalers voeren actie aan Brussels justitiepaleis

Een 50-tal gerechtstolken en -vertalers voert deze voormiddag actie aan het Brusselse justitiepaleis om behoorlijke vergoedingen en werkomstandigheden te eisen. De tolken en vertalers vinden het niet kunnen dat minister van Justitie Koen Geens de tarieven voor het overgrote deel van de tolken zou willen verlagen. "We werken nu al aan tarieven die immens lager zijn dan op de privé-markt en in omstandigheden die eigenlijk hallucinant zijn", klinkt het. Later deze voormiddag trekken de tolken nog naar het kabinet van minister Geens. "Een gerechtstolk krijgt een vergoeding van 34 euro voor een hele voormiddag", zegt José D'Hoore, voorzitter van de Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken (BBVT). "Dat is 19 keer minder dan wat een privé-bedrijf mag aanrekenen om in te gaan op een openbare aanbesteding. Een vertaler die in een gerechtelijk dossier voor Justitie werkt, krijgt 4 eurocent per woord betaald. Wie voor de overheid vertaalwerk doet via een openbare aanbesteding, krijgt 12 eurocent per woord betaald."

Volgens de BBVT vraagt een behoorlijke vergoeding van hun werk geen immens grote investeringen: "Justitie betaalde in 2015 19 miljoen euro aan gerechstolken en -vertalers. Dat is nog altijd minder dan de 23 miljoen die het aan postzegels betaalt. Volgens onze berekeningen zou een behoorlijke vergoeding jaarlijks ongeveer 28 miljoen kosten. We zijn dan ook meer dan verwonderd, en verbolgen dat de minister van Justitie nu onze tarieven wil doen dalen. Hij spreekt wel over een verhoging maar die geldt alleen voor Nederlands en Frans, alle andere talen gaan er minstens 25 procent op achteruit."

De vertalers en tolken krijgen ook steun uit de magistratuur. "Zij vervullen een essentiële taak", zegt Jean-François Funck van de Assocation Syndicale des Magistrats. "Zonder tolken kunnen de rechtbanken niet functioneren."

bron: Belga