Gentse "neuzekesoorlog" leidt tot celstraf met uitstel

Gentse "neuzekesoorlog" leidt tot celstraf met uitstel

De man moet zijn cuberdonstand bovendien op minstens 50 meter plaatsen van het kraam van het slachtoffer of zijn werkgever, waardoor er hopelijk een einde komt aan de beruchte "neuzekesoorlog" in de Arteveldestad.

Het gaat om een conflict tussen twee verkopers die elk met een karretje 'Gentse neuzekes' of cuberdons, het kegelvormige paarse snoepje dat de laatste jaren opnieuw populair werd, naast elkaar op de Groentenmarket aan de man brengen. Beide handelaars beweren dat ze de beste snoepjes hebben en zeggen dat de tegenstander op ongeoorloofde wijze klanten afpakt.

In 2011 werden er al eens klappen uitgedeeld, en in 2014 werd de vergunning van de twee verkopers tijdelijk ingetrokken na een nieuwe vechtpartij.

"A piece of shit in two shoes"

Cuberdonverkoper Carl D. kwam eind 2017 opnieuw in opspraak, nadat hij gefilmd was door enkele toeristen die de beelden later op YouTube plaatsten. Daarin scheldt hij zijn concurrent schalks uit voor "A piece of shit in two shoes".

Het slachtoffer vroeg een morele schadevergoeding van 2.400 euro. "Het waren rauwe feiten van racisme. 'It's not a human, it's a beast', kreeg mijn cliënt te horen", stelde zijn advocaat. "Hij wist dat het gefilmd werd, maar deed alles met de bedoeling om reclame te maken en neuzekes te verkopen. Racisme is echter een brug te ver."

Het openbaar ministerie had 6 maanden cel en een geldboete van 1.600 euro gevorderd. De beklaagde heeft al 26 veroordelingen voor de politierechtbank opgelopen en vier correctionele veroordelingen, maar hij kwam nog in aanmerking voor probatie-uitstel. «Het is duidelijk dat het om onverholen racisme gaat en dat het geen alleenstaand incident was», stelde de aanklager.

"De feiten zijn wat ze zijn"

De advocaat van Carl D. betwistte de beschuldigingen niet. "De feiten zijn wat ze zijn. Het filmpje heeft iedereen gezien en mijn cliënt beseft dat zijn uitspraken niet goed te praten zijn. We gaan ze ook niet minimaliseren en hij biedt zijn excuses aan."

De rechtbank sprak de man echter vrij voor het overtreden van de antiracismewet. "De intentie voor het aanzetten tot haat is niet bewezen", stelde rechter Jozefien De Wannemacker. "De beledigingen zijn wel weerhouden, met de verzwarende omstandigheden dat het misdrijf gepleegd werd omwille van de afkomst van het slachtoffer."

2 maanden met uitstel

De rechter veroordeelde de cuberdonverkoper tot 2 maanden cel. "Dat is de maximumstraf voor beledigingen met racistische drijfveer", klonk het. "De celstraf wordt met uitstel toegekend, op voorwaarde dat hij een cursus impulscontrole volgt, zodat hij eerst nadenkt voor hij iets zegt." Carl D. moet ook een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

De verkopers stonden intussen al niet meer naast elkaar op de Groentenmarkt, maar de rechtbank wil zich ervan verzekeren dat die situatie zo blijft.

Meest gelezen
 1. patrickthumb

  Moraalfilosoof: «Geef zieke gevaccineerden voorrang op niet-gevaccineerden»

 2. rodanyathumb

  ‘Temptation’-Rodanya bevallen van tweede kindje

 3. oliviathumb

  Familie van Olivia Rodrigo ongerust: «Dat kan ze toch ook zonder haar borsten te tonen!?»

 4. giorgio-trovato-876NP3npUMc-unsplash

  Van deze ingeburgerde toiletgewoonte krijg je aambeien

 5. coronathumb

  Biostatisticus: «Omikron minder ziekmakend? Dat is quatsch»