Gents theater zoekt IS-strijders als acteurs

Gents theater zoekt IS-strijders als acteurs

'Lam Gods' wordt in het najaar de eersteNTGent-productie van Milo Rau, de nieuwe artistieke directeur van het gezelschap. Hij wil het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck omvormen tot een theaterstuk over de Gentse samenleving van vandaag, stelt Het Laatste Nieuws. "Daarom zoeken we een reeks uiteenlopende profielen", klinkt het.

Een Adam en een Eva bijvoorbeeld. Maar ook Ridders van Christus, de kruisvaarders van toen. "In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden", vindt Heyse. NTGent zoekt daarom naar "overtuigde gelovigen". En dat gaat breed. "U vecht voor uw overtuigingen? U hebt gevochten voor IS?", zo staat er te lezen op de advertenties.

Rekruteren

"Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn", zegt Tom De Clercq, persverantwoordelijke van NTGent. "Maar als zo'n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit." Arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen denkt dat de zoektocht moeizaam zal verlopen. Hij heeft ook ethische bedenkingen.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) wijst erop dat Syriëstrijders bij hun terugkeer meteen aangehouden worden en door de politie ondervraagd worden. "Ik weet dus niet of de oproep van het gezelschap realistisch is", besluit Gatz.