Gemummificeerd dier zet wetenschappers voor groot raadsel

Gemummificeerd dier zet wetenschappers voor groot raadsel

Het mysterieuze schepsel werd aangetroffen in een oude kelder van slotenmaker Abdullah Ozturk. De man belde onmiddellijk twee bevriende archeologen om de mummie te identificeren. "Ze vermoedden dat het om een zeer oude en mogelijk uitgestorven diersoort ging. Maar ze wisten niet om welke soort precies", vertelt Ozturk aan lokale media.

Ook andere wetenschappers reageren verbluft op de ontdekking. Sommigen denken dat het een prehistorisch dier is, anderen beweren dan weer dat het een katachtige is. "Het lijkt alvast op enkele gemummificeerde katten die we gevonden hebben in Groot-Brittannië", verklaart egyptoloog Lidija McKnight aan Daily Mail.

Extinct predator found in a Turkish basement with ferocious fangs: The bizarre predator (pictured) was discove... https://t.co/kmeAH9S5Cs

— William Gareth Evans (@wgevans) 8 februari 2016

Langs de andere kant heeft het schepsel wel heel scherpe hoektanden en is het ongeveer een meter lang. "Dat is vrij lang, maar oude, wilde katten zijn groter dan huiskatten."

Om het mysterie op te lossen, wordt het skelet onderzocht door Aydin Topcu, professor aan de universiteit van Nigde. "Volgens onze eerste indrukken is het dier een carnivoor, maar we hebben nog meer tests nodig om zeker te zijn", aldus Topcu. "Ik hoop dat we de diersoort en de periode waarin het dier geleefd heeft, kunnen aantonen. Maar op basis van de schedel, vermoeden we dat het om een kat draait."