Geen razzia's meer tijdens voedselbedeling in Zeebrugge

Geen razzia's meer tijdens voedselbedeling in Zeebrugge

De nieuwe burgemeester in Brugge, Dirk De fauw (CD&V), wil andere accenten leggen in de aanpak van transmigratie in Zeebrugge. Dat zegt De fauw in De Standaard. "Ik zal niet dulden dat vluchtelingen en migranten stelen, geweld plegen of in woningen en garages inbreken. Wie strafrechtelijke inbreuken pleegt, moet worden gestraft. Maar tegelijk pleit ik ook voor een menswaardiger aanpak. Ik heb daarvoor al afspraken gemaakt met mijn korpschef." Een van die afspraken luidt: geen razzia's meer aan de kerk van pastoor Fernand Maréchal. Sinds vorige ­zomer dreef de politie van Brugge de repressie in Zeebrugge op met onder meer acties om 17 uur aan de kerk, toen de migranten er eten kregen. Uit voorzorg delen vrijwilligers vandaag alleen nog lunchpakketten uit in een privéwoning. "Ik ben niet opgezet met zulke acties", zegt De fauw. "Ik geloof niet dat mensen uit Afrika naar Zeebrugge komen voor een bord soep en dat zo'n voedselbedeling meer migranten aantrekt."

Hij wil ook dat vrijwilligers die louter aan liefdadigheid doen, met rust worden gelaten. "Ik heb me laten vertellen dat vrijwilligers die slaapzakken aan migranten hebben gegeven, mogelijk strafrechtelijke feiten ten laste worden gelegd, zoals medeplichtigheid aan het inbreken van het havengebied en mensensmokkel. Ik heb mijn korpschef laten weten dat als die mensen voor de rechtbank worden gebracht, ik mijn toga aantrek om ze zelf te verdedigen (De fauw is advocaat, red.). Ik hoop dat hij die boodschap ook aan de procureur heeft overgemaakt."

De fauw is ook voorstander van een infopunt in Zeebrugge, waar migranten juridisch advies kunnen krijgen. "Het komt het best op een neutrale plek buiten het havengebied", zegt hij. "Migranten moeten er ook de zekerheid hebben dat ze er niet kunnen worden opgepakt."

bron: Belga