Geen ochtendmens? Geef je DNA de schuld

Geen ochtendmens? Geef je DNA de schuld

Je hebt van die mensen die 's ochtends onuitstaanbaar fris en fruitig rondhuppelen, terwijl anderen met een slecht humeur rondsloffen. Of je nu een vroege vogel bent of net een nachtbraker, is volgens de geneticastartup 23andMe afhankelijk van je DNA.

De wetenschappers lieten zo'n 89.000 proefpersonen een enquête invullen om te peilen naar hun slaappatroon en hun humeur. Daarnaast werden ook verschillende genetische factoren bestudeerd.

Daaruit kwam naar voren dat er maar liefst vijftien locaties in het DNA zijn die samenhangen met  de eigenschappen van een ochtendmens, zo schrijven de onderzoekers in Nature Communications.

Daarnaast beweert het bedrijf ook dat het een link gevonden heeft met gezondheid. Zo zouden ochtendmensen minder risico lopen op een depressie en zouden ze een lager BMI hebben. Al moeten deze resultaten met een korreltje zout genomen worden, want 23andMe wordt gefinancierd door Reset Pharmaceuticals. Een bedrijf dat medicijnen ontwikkeld die een invloed zouden hebben07 op je biologische klok.